Membraantent Franeker

Dit is een tent waarvan de hoofdmasten permanent opgesteld staan.op de Breedeplaats in Franeker Deze hoofdmasten zijn uitgevoerd met een zware hijsring en een vergrendeling. Verder bevinden zich in de fundatie van de masten elektrische hijslieren, waarvan de kabels ,via de mast en een aantal omloopschijven, gekoppeld zijn aan de hijsringen.

Als afwerking, zijn boven op de hoofdmasten zgn. topmasten geplaatst Tussen deze topmasten zijn twee kabels gespannen t.b.v. verlichtingsarmaturen. Om deze verlichtingskabels onder spanning te houden zijn in één van de topmasten twee afzonderlijke veersystemen geïntegreerd. Deze veersystemen zorgen ervoor dat de spanning in beide kabels, onder alle omstandigheden, binnen bepaalde grenzen blijft.

Om de tent op zetten  (voor speciale evenementen etc.)  wordt het doek met behulp van kabels gekoppeld aan de hijsringen. .M.b.v. de hijslieren worden de hijsringen vervolgens opgehesen, waarbij deze bovenin automatisch vergrendeld worden. M.b.v. diverse randmasten en tuikabels wordt het doek verder onder spanning getrokken waarna de tent gereed is.

De engineering van de twee hoofdmasten + topmasten, inclusief hijsringen, vergrendelingen en veersystemen etc. is volledig verzorgt door: Carotte Engineering m.b.v. Solid Works

De tent is ontworpen door: Architektenburo Klamer bna, Leeuwarden

De engineering van het doek en randmasten en overige onderdelen, evenals het bepalen van de optredende krachten is verzorgt door: Tentech B.V. (www.tentech.nl). De realisatie van tent is verzorgd door Poly-Ned B.V (www.polyned.nl)